Veerle

Fantoompijn is een pijnsensatie die beleefd wordt als afkomstig van een geamputeerd lidmaat. … Na amputatie komt fantoompijn bij globaal 70% van de patiënten voor. Na tientallen jaren is dit percentage nog steeds zo'n 50%.

Fantoompijn doet zich het meest voor in aanvallen die in ernst en frequentie kunnen verschillen, maar kan ook chronisch optreden en altijd aanwezig zijn.

Over de oorzaak van fantoompijn is inmiddels duidelijk dat het hersengebied dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel nog actief is en chronisch of af en toe geactiveerd wordt. De hersenen interpreteren dit alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en pijn doet.

Uit Wikipedia.


Een been, dat geamputeerd is, blijft deel uitmaken van ons zelfbeeld. Niet alleen in onze ziel of in ons hart. Ook ons brein ervaart nog het been, zelfs als het weg is.

Veerle is een deel van ons en is op een ruwe manier van ons weggeamputeerd. Maar ze zal altijd bij ons horen en dus zullen we ze ook altijd missen. Het is zoals fantoompijn, chronisch en altijd aanwezig.Veerle is steeds geboeid geweest door het brein. Boeken zoals 'Phantoms in the Brain' van Ramachandran of 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield' van Sacks, konden haar mateloos boeien.