Avastine is voor glioblastomen al duidelijk een noodplan. Het wordt ingeschakeld nadat de eerste behandeling van bestraling en chemo onvoldoende resultaat heeft.

Wat doet Avastine

Avastine probeert te verhinderen dat de tumor zich verder kan ontwikkelen door de groei van nieuwe bloedvaten rond de tumor te vertragen

Avastine is geen chemotherapie (die rechtstreeks de tumorcellen aanpakt). Er is dus ook niet het ziekmakende effect dat chemo te weeg brengt. Maar zoals alle pillen, zitten hier ook weer ernstige bijwerkingen: tenslotte wordt de aanmaak van nieuwe bloedvaten afgeremd. Bijvoorbeeld als je moet geopereerd worden (en als kankerpatient is dat niet geheel uitgesloten), dan genees je wel heel slecht.

Behandeling

Avastine wordt om de twee weken toegediend. Dat betekende een bezoekje aan de chemo-afdeling in Gasthuisberg waar je een halve dag vooral moet wachten:

  • Wachten tot er een bloedstaal wordt genomen, want dat is vooral het controlemiddel waarop beslist wordt dat je goed genoeg (= sterk genoeg) bent voor de behandeling.

  • Wachten op een gesprek met de dokter die de bloedstalen bespreekt en de behandeling vrijgeeft.

  • Wachten op de Avastine die nu besteld is bij de ziekenhuisapotheek.

  • Wachten op het aanleggen van het infuus.

  • En dan wachten op het wegdruppelen van het infuus in de arm. De eerste injectie neemt 1,5 uur in beslag. De tweede duurt een uur en vanaf dan een half uur.

Het betekent dat je een halve dag rondhangt in de chemo-afdeling, waarbij opvalt hoeveel mensen daar komen …

Veerle zal haar eerste behandeling krijgen op 30 juli 2012. Daarna krijgt ze nog behandelingen op 13 en 27 augustus, en tenslotte op 12 september krijgt ze haar vierde kuur. De vijfde komt niet meer




Wat ze ontelbare malen zei: Don't worry, be happy!