Op 28-07-2011 werd onder algemene anesthesie een frame-based stereotactische biopsie uitgevoerd van de cystewand met aspiratie van de cyste rechts via een boring die rechts frontaal (enkele cm boven de haargrens en boven haar rechteroog). Aansluitend werd een Ommaya-reservoir achtergelaten in de cyste.

Biopsie

Een biopsie is niets meer dan het verwijderen van een stukje (tumor)weefsel, ten behoeve van pathologisch onderzoek. Dit stukje weefsel wordt door de patholoog onderzocht, met de bedoeling om tot een duidelijke weefseldiagnose te komen: 'wat is het voor een soort tumor?'.

Het nemen van alleen een biopsie, zonder dat wordt geprobeerd om de tumor te verwijderen, wordt meestal gedaan indien de tumor op een ongunstige plaats in de hersenen of de hersenstam ligt zoals bij Veerle het geval is. Soms is het niet eens zeker of het om een gezwel gaat, maar zou ook sprake kunnen zijn van een ontsteking of een andere afwijking. Dat was onze hoop; zeker die eerste dagen.

Een biopsie kan op verschillende manieren worden genomen. In de praktijk zal er altijd een boorgaatje in de schedel moeten worden gemaakt, waardoorheen een biopsie-naald naar binnen in de hersenen kan worden geschoven, tot op de plaats waar zich de afwijking bevindt.

In de eerste biopsie werd gebruik gemaakt van een frame-based stereotactisch biopsie. Daarbij wordt een speciaal frame (het stereotactisch frame) op het hoofd geschroefd. Dit frame is het referentiestelsel waarmee de chirurg kan bepalen waar de naald door het hersengebied gaat.

Het ontstaan van de cyste

Bij een glioblastoma graad IV is er een ongeremde groei van de tumor. Die groeit zo snel dat de bloedvaten de groei van de cellen niet kan bijhouden. Hierdoor ontstaat er weefselverval, dat zich als vocht opstapelt. Deze opstapeling van necrofiel materiaal als vocht is de cyste. De aanwezigheid van cystes wijst dus op zich zelf al naar een ongeremde groei van cellen.

Ommaya

Een Ommaya is een kunststof slangetje waarvan het ene uiteinde in een van de hersenkamers (met hersenvocht gevulde ruimtes centraal in de hersenen) wordt geplaatst. Bij Veerle werd het dan ook nog ingebracht in de cyste.

Ommaya

Het andere uiteinde wordt aangesloten op een klein reservoir dat direct onder de huid van de schedel geplaatst wordt. Wanneer het reservoir geplaatst is kan eenvoudig met een dun naaldje hersenvocht of cystevocht worden afgenomen. Er kunnen zelfs ook medicijnen worden toegediend via de ommaya. Bij Veerle is dit nooit een optie geweest.

Besluit

De eerste biopsie was niet succesvol omdat het weefselstaal onvoldoende informatie bevatte. Wel had het leegzuigen van de cyste een onmiddellijk gunstig effect omdat de opgebouwde hersendruk verdween.
Wat ze ontelbare malen zei: Don't worry, be happy!