Op 11-08-2011 werd onder algemene anesthesie een frameless genavigeerde biopsie genomen langs links occipitaal uit de vaste weefselmassa daar en werd aansluitende de cyste leeg geaspireerd.

FramelessHier zie je Veerle met de dopjes op haar hoofd die dienen om de coordinaten voor het frameless biopsie te bepalen.

Frameless genavigeerde biopsie

Naast de frame-based operatie is frameless genavigeerde biopsie een andere methode om met de biopsienaald op de juiste plaats binnen de hersenen uit te komen. Voorafgaand aan de biopsie wordt een speciaal MRI-onderzoek verricht: met behulp van een speciale computer wordt een drie-dimensionaal beeld van de hersenen geconstrueerd, dat als het ware wordt geprojecteerd binnen de schedel van de patient.

Hierdoor is de neurochirurg in staat om precies op de gewenste plek een opening te maken in de schedel, en vervolgens zo een biopsie te nemen. Dit was nodig omdat de tweede cyste moeilijker bereikbaar was: heel wat bloedvaten moeten voorbijgegaan worden door de biopsienaald zonder beschadiging.

Diagnose

De tweede biopsie leverde wel bruikbaar weefsel op om te analyseren. Op 18 augustus namiddag tijdens een echt zomeronweer kregen we de bevestiging dat Veerle een glioblastoma graad IV had woekeren in haar hersenen.

Haar kans op genezing was quasi onbestaand; de tijd die haar nog restte was niet te bepalen.

Opgepast. Als u dit leest, vergeet dan niet dat er blijkbaar telkens weer patienten zijn die compleet anders reageren dan de dokters verwachten. Tenslotte weet men heel weinig van het ontstaan en het waarom van deze hersentumoren. Dat betekent dat de behandeling een gok is, maar ook de evolutie. En wat Veerle niet kreeg, kan misschien wel voor anderen: een kans van 1 op een millioen.

Statistiek en gelukkig zijn

Veerle werkte met statistiek zoals het hoort: ofwel heb ik het ofwel heb ik het niet. Dus heb ik minstens een kans van 1 op 2. :)
Omdat Veerle er zo krachtig en positief tegenover stond, hebben we met zijn allen toch een fijne tijd samen gehad.
Wat ze ontelbare malen zei: Don't worry, be happy!